Turism Activ

poza

Muntilor Gilau, aparitia lacului Tarnita le-a adaugat un farmec aparte. In putine locuri din Romania padurea de foioase, imbinata cu pantele abrupte si cu limpezimea apelor fara fund a modelat un peisaj atat de frumos.


Cei care viziteaza zona, atrasi mai cu seama de undele lacului Tarnita, trebuie sa stie ca zona ofera multe variante pentru iubitorii vacantelor active. In primul rand, chiar de la cabana se poate pleca (singuri sau insotiti de ghid) in drumetii spectaculoase care conduc in final pe varfuri montane ca Ijar(1234 m), Arsurii(1284 m), Blidarului(1104m) sau Farcasu(1041 m). Potecile urca lin pe aceste piscuri, in clinuri domoale, asa incat, chiar si cei mai putin pregatiti fizic pot beneficia de spectacolul pe care-l ofera natura.

poza

Ceea ce defineste aceste excursii, pe langa numeroase locuri care ofera minunate panorame asupra lacului, este peisajul schimbator, caracteristic trecerii de la padurea de foioase la cea de conifere.


Cei care doresc sa faca ture mai lungi au la dispozitie trasee spectaculoase ce pot fi parcurse cu mountain bike-ul, masina si/sau pe jos. Din Marisel sat se poate trece peste munte, pe Drumul Generalului pana in Maguri Racatau, cu revenire la Tarnita pe cursul inferior al Somesului Rece. O tura mai lunga dar foarte spectaculoasa se poate face pe traseul Marisel – Blajoaia – Vojoita – Irisoara – Somesul Rece – Tarnita.

poza

Doritorii de activitati mai atletice pot face una din cele mai spectaculoase si solicitante excursii, anume Cheile Somesului Cald Mijlociu. Din Marisel Colonie se pleaca pe Somes in sus, urmand cursul de apa. Dupa circa 3 kilometrii traseul devine dificil si dupa depasirea Morii Vechi parcursul este recomandat doar celor bine pregatiti fizic si tehnic. Escursia ia sfarsit sub barajul de la Belis Fantanele; atentie, acest traseu se interzice in zilele in care exista riscul de ploi torentiale din cauza riscului de viitura. De pe la mijlocul lunii iunie pana toamna tarziu, natura ofera vizitatorilor pasionati de culesul, conservatul sau consumatul fructelor de padure toata gama existenta in muntii Romaniei. Apar la sfarsit de iunie fragile, apoi zmeura; sfarsitul lui august apartine afinelor, iar merisoarele pot fi culese pana la prima zapada.

poza

Celor care le place sa colinde padurile in cautarea ciupercilor, clima si variatia pe altitudine a zonei Tarnita le ofera toata gama caracteristica padurilor de foioase si conifere. Din iunie cand apar galbiorii pana in noiembrie cand dispar ultimele ghebe, gasim in padurile invecinate bureti iuti, manatarci(hribi), pastravi de fag sau trompeta piticului. Este bine ca cei mai putin avizati sa ceara la pensiune o verificare a fiecarei ciuperci culeasa...

Contact

  • Tel: 074 4197826
  • E-mail: office@cabana-tarnita.ro
  • Lacul Tarnita, Plaja, nr. 2
  • Harta
  • Fumatul interzis in cabana!