Hegyi túrák a Gyalui Havasokban

poza

A Gyalui havasoknak a Tarnica tó megjelenése egy csodálatos bájt kölcsönözött. Kevés helyen találhatók meg Romániában együtt a lomblevelű erdők és a meredek lejtők ötvözete a kristálytiszta feneketlen tóval.


Az erre látogatót első sorban a tó varázsa csalogatja erre a tájra. Mindenképp tudniuk kell, hogy az itt levők lehetőséget kapnak arra is, hogy aktívan is vakációzzanak. Látványos hegyi túrákon vehetnek részt ( túravezetővel vagy anélkül) amelyek alkalmával hegycsúcsokat hódíthatnak meg: Ijar (1234 m), Arsurii (1284 m), Blidarului (1104 m) és Fărcașului (1041 m). Ösvények vezetnek felfele a bérceken, enyhén emelkedve, hogy még azok is, akik nem kimagasló fizikai képességüek a hegyi túrákra vonatkozóan, gyönyörködhessenek a hegyvidék nyújtotta ámulatba ejtő kilátásban.

poza

Ezeknek a kirándulásoknak az a különlegessége, hogy minden évszakban más és más meghitt varázst tudnak kelteni és elkáprásztatják az ide látogató szemét. Mindamellett, hogy csodás a kilátás a tóra és környékére, változatos a táj, tűlevelű és lombhullató erdők sokasága díszeleg a számunkra. Azoknak akik hosszabb hegyi túrára válalkoznak útvonalak állnak rendelkezésükre. Vannak kerékpárral vagy autóval megtehető útszakaszok is.


Havasnagyfaluból (Mărișel) a Generalului útvonalat követve, a hegyen keresztül átjuthanak Reketóra (Măgurii Răcătău) és a Hideg-Szamos (Someșul Rece) völgyén keresztül visszajutnak Tárnicára. Hosszabb útvonalat is választhatnak: Havasnagyfalu - Blajoaia - Vojoita - Irișoara - Hideg-Szamos - Tarnica.

poza

A sportkedvelőknek és jó fizikai állóképességüeknek egy nehezebb útvonalat is figyelmükbe ajánljuk a Meleg-Szamos Középső Völgyét. Havasnafyfaluból indulva a Szamos völgyén felfele halad az útvonal. Három kilométer útán az útvonal nehézkessé válik. A régi malom után következő útszakaszt csak a jól felkészülteknek és a remek fizikai kondicióban levőknek kizárólag. A kirándulás a Béles - Fantanele tónál ér véget. Figyelem! Torenciális eső és zivatarok idején ne induljanak erre a túrára, mert fennáll az áradás veszélye. Június közepétől késő őszig tart a gyümölcs idény. A természet felkínálja az ide látogatóknak az erdei gyümölcseinek mindegyikét. Itt megtalálható minden Romániában gyűjthető gyümölcsféle: június vége felé a szamóca, azután a málna, augusztus vége felé pedig az áfonya, a vörös áfonyát pedig az első hó hullásáig lehet gyűjteni.

poza

Azok számára akik szeretik az erdei sétákat figyelmükbe ajánljuk a gombagyűjtést is. A változatos éghajlat és a domborzat Tarnica környezetének kettős jelleget kölcsönöz. Megtalálható, mind a lombhullató, mind a tűlevelű erdő gombafajtái. Júniustól megjelennek a gerebengombafélék családjából a sárga rókagomba. Egész novemberig gyűjthető a gyűrüs tuskógomba, az ízletes vargánya, az ehető fagomba és a sötét trombitagomba, Ne feledkezzenek meg arról, hogy kikérjék a gombaszakértő véleményét a gyűjtött gomba fogyasztása előtt.

Kapcsolat

  • Tel: 074 4197826
  • E-mail: office@cabana-tarnita.ro
  • Tarnita tó,, Strand 2. sz
  • Térkép
  • GPS : N 46 42.840 E 23 16.129
  • Tilos a dohányzás a vendégházban!